Svejo Danco Dobermann

Some things just fill your heart without trying

IN MEMORIAM~

                                         24-09-2013 ~ 05-11-2020

ICE alias Mister Boombastic

Door een noodlottig ongeval hebben we plotseling afscheid moeten nemen van onze grote beer. Hij is in het donker aangereden en ter plaatse overleden.       

 Rust zacht fantastische jongen

We zullen je nooit vergeten

Dit is een stukje over hoe Ice was en we laten dit op de website staan omdat hij voor altijd bij onze kennel zal horen.

Ice is onze grote vent. Een beer van reu met een klein hartje.

Ice is onze tweede dobermann, we hebben hem gekocht nadat we Cash hadden verloren aan een auto ongeluk. Net als bij Cash heeft Ice geen stamboom. Hij voldoet dan ook niet helemaal aan de rassenstandaard, dat neemt niet weg dat het een imposante verschijning is. Daarnaast heeft hij zijn eigen uitgebreide gebruiksaanwijzing (die we zelf hebben moeten leren lezen)

Zijn temperament is ook wat anders dan bij de andere ladies in de roedel. Ice is een hele vrolijke hond, wil heel graag werken maar hij heeft een kortere spanningsboog dan mijn andere dobermanns. Dat wil zeggen dat hij meer stressgevoelig is en ook vrij snel onder de indruk kan zijn. Hij zal in een reactie daarop ook sneller heet kunnen worden of zich verzetten. Echter wanneer je hem neutraal benaderd en zelf rustig blijft zakt het bij hem ook weer en kun je weer alle kanten met hem op. Bij Ice hebben we echt zijn loyaliteit moeten verdienen.

Als jonge hond was Ice vrij dominant en had hij op zowat alles een eigen mening en was hij geneigd om overal een eigen invulling aan te geven, dat was zeker niet altijd gemakkelijk. Wanneer hij iets leuk vond of hij begreep wat je van hem vroeg dan deed hij er alles aan om zijn beloning te krijgen en werkte hij met veel enthousiasme voor je. Wanneer hij iets niet wilde of hij begreep niet helemaal wat de bedoeling was dan kwam zijn licht neurotische kant opspelen. Bij Ice was en is ons motto dan ook ``Pick your battles wise``. Of te wel met Ice heb ik geleerd compromisse sluiten

We hebben mede daarom besloten om hem eerst chemisch te castereren en toen dat zo´n positieve invloed op zijn wezen bleek te hebben, hebben we hem definitief laten castereren op de leeftijd van twee jaar. Ok was het makkelijker i.v.m. de loopsheid van Ischa. Nu was het niet nodig om hen gescheiden te houden.

Met Ice heb ik verschillende cursussen gedaan, gedrag en gehoorzaamheid G&G 1 t-m 5, en daarna hebben we ook gekeken of IPO iets voor hem zou zijn. Echter was dat laatste lastig voor mij omdat Ice een hele krachtige hond is die zich in zijn enthousiasme kan verliezen en met het anplagen en inbijten erg druk werd en moeilijk kon afschakelen. Als hij moest lossen dan kon hij zomaar in mij of een andere helper happen (niet uit valsheid maar puur uit zijn hoge drift die hij maar moeilijk kon onderdrukken. Daarom zijn we gestopt met de trainingen. Echter wanneer je nu de oefeningen die hij kent van hem vraagt doet hij ze nog steeds met even veel passie en overtuiging. 

Wanneer we met Ice ergens heen gaan dan raakt hij ook zo overenthousiast dat hij zich zelf bijna niet meer kan beheersen, het is dus ook geen lolletje om voor de ontspanning met hem op pad te gaan. Hij wordt zo druk.

Wanneer hij hier in en rond het huis is is er niets aan de hand en is het vertrouwd voor hem. Dat geeft hem de rust tussen zijn oren die hij nodig heeft. Hij is vriendelijk en sociaal naar bekende maar zal zich niet snel open stellen wanneer er onbekenden op bezoek komen. Hij trekt zich terug op zijn plekje op de bank en gaat daar onverstoorbaar liggen tutten op zin deken of rustig liggen slapen. Soms komt hij even polshoogte nemen en uit zichzelf dan toenadering zoeken. Als hij besluit dat het ok is dan vind hij het prima en zal hij ook zeker de nodige knuffels en aandacht op komen eisen. 

Ice is ook dol op kinderen en vooral op Sven. Dat is echt zijn maatje en partner in crime. Bij vriendjes van Sven vind hij het ook heel gezellig en zal hij ook heel vriendelijk en enthousiast hen welkom heten of mee willen doen in hun spel. Echter omdat hij een kortere spanningsboog heeft en nog steeds vrij snel van neutraal naar heet kan schieten zorgen we er voor dat Ice rustig in de wei kan zijn of lekker op zin plekje in de bench mag liggen. Hij heeft nog nooit iets verkeerds gedaan en dat willen we ook zo houden, zeker voor hem zelf.

Ice is voor ons als gezin heel loyaal en zal letterlijk voor ons door het vuur gaan, hij geniet er van om bij ons te zijn en wanneer we allemaal thuis zijn en op de bank zitten dan zie je hem genieten van de huiselijkheid. 

Ice gaat bij het wandelen of buiten spelen meestal met Bayla en Ashra mee op pad, dit omdat deze twee meisjes heel relaxed zijn en het ook accepteren dat hij voorop wil lopen of dominant door de speel weide heen paradeert en zich de koning voelt.

Met Ischa gaat het op zich ook prima wanneer alle honden s`avonds allemaal binnen zijn, echter wanneer Ice en Ischa samen los zijn dan zijn ze continu aan het steggelen. Ischa is de Madre de Familias en vind dat zij mag bepalen wat er gebeurd, Ice tollereert dit maar wanneer er iemand aan de poort staat of er wordt gerend dan vind hij toch echt nog steeds dat hij het hardst moet blaffen en zeker dat hij voorop moet rennen. Het feit dat Ischa sneller is dan hem kan hij dan ook zeker niet waarderen, Ischa is zeker wel de rang hoogste binnen de roedel en Ice legt zich ook elke keer weer neer maar daar gaat wel altijd een hoop gedoe aan vooraf. In huis is dat geen probleem en liggen ze vaak naast elkaar op de bank.

Met Zoe lijkt hij niet goed te weten wat hij er mee aan moet. Omdat Zoe een pup is is ze daardoor nog wat onvoorspelbaar en onbesuisd in haar doen en laten. Hier kan Ice niet zo veel mee. Meestal negeert hij haar dan ook, en Zoe zelf houdt ook altijd wel een gepaste afstand van hem. 

Ice is de moeilijkste Dober die ik heb maar waar ik het meeste van geleerd heb. Zijn speciale karakter en zijn onvoorwaardelijke trouw en loyaliteit maken hem uniek in elke zin van het woord.      

 

 

 

 

 
Opbellen
E-mail